Skip to the content.

Rumoer over Riel laat bewoner koud

Teun Gijssen: ‘Ik blijf gewoon zitten’

Door Mario Bouwmans
(Verschenen in Eindhovens Dagblad, 30 juni 1999)

"Ik mag hier wonen van begin tot eind, hebben ze bij Philips gezegd. Ik blijf gewoon zitten." In zijn vervallen woonstee op Riel, het gehucht halverwege Eindhoven en Geldrop, is kunstenaar en kluizenaar Teun Gijssen alle opwinding over een mogelijke dubieuze grondtransactie binnen het Philips-concern ontgaan.

De bijna negentigjarige Teun Gijssen woont en werkt op die bewuste grond: 5000 m2 - en niet vijf hectare zoals gisteren per vergissing werd gemeld. Gijssen heeft een levenslang recht van opstal. "Ik ben hier vrij, voel me vrij", zegt hij verscholen tussen lover en kringloopwaar, turend over de weilanden waar aan de einder de stad langzaam oprukt.

Tot gisteren wist de markante schilder niet dat de Philips-grond onder zijn voeten verkocht is voor 16,969 gulden, ofwel drie gulden en een dubbeltje per vierkante meter. "Dat heeft me niemand vertelt." Een jurist van Philips Vastgoed Beheer en Diensten kocht met instemming van diens chef. Beiden zijn inmiddels door hun werkgever geschorst omdat ze waarschijnlijk niet de vereiste toestemming hebben gevraagd van de directie van Philips Electronics Nederland. De koopakte is op naam gesteld van de vrouw van de employé.

Tot de nok

"Wat een toestanden", reageert Gijssen zonder er verder op in te gaan. De ouderdom eist zijn tol. Hij maakt zich drukker over de jonge katjes die hem omringen. En vooral over het lot van zijn kunstwerken die hij tot de nok van de gammele schuur heeft opgestapeld. Hij zegt regelmatig vreemde heren en dames over de vloer te krijgen. "Die willen van alles en kijken overal in, maar mijn grootste zorg is dat ze de schilderijen laten staan." Een ander, naar eigen zeggen trouwe bezoeker van Gijssen is Th. van Mullekom, raadslid te Helmond, die de omstreden grondtransactie aan het licht bracht. "Ik kom al 25 jaar bij Teun. "Een jaar of tien geleden liet van Mullekom zijn oog op de grond vallen. "Voor mijn zoon, om iets op te bouwen. Ik wist dat er een bouwbestemming op lag." Maar hij ving bot bij Philips. Vorige week viel hij van zijn stoel toen hij vernam dat de Philips-jurist hem voor geweest was. "Tegen een belachelijk lage prijs. Dat slaat nergens op." Ook de gezusters Leijten, die op Riel een boerenbedrijf leiden, hadden voor die prijs wel willen kopen. Zij kregen als pachters van de grond evenmin gelegenheid. Uiteindelijk hebben ze zelf ingestemd met beëindiging van hun pachtrecht tegen een afkoopsom van 20.000 gulden, kosten koper.

Die koper kan in de toekomst, mits Philips de transactie niet terugdraait, op een deel van het perceel bouwen. Het bestemmingsplan van dit ‘beschermd dorpsgezicht’ laat een langgevel-boerderij toe onder een reeks van strenge eisen. In het koopcontract is vastgelegd dat Philips bij eventuele nieuwbouw alsnog 175.000 gulden extra ontvangt. Inclusief de andere uitgaven zou de prijs per vierkante meter dan uitkomen op circa veertig gulden.

Het laat Teun Gijssen koud. "Ik werk om te leven", zegt hij. "Om geld geef ik niet veel, dat moet ik toch afstaan."